Bente Roer, bonde, Nedre Roer gård, Rygge i Østfold

Sosiale fellesskap og samvær med andre er forebyggende medisin for den psykiske helsa. Bente Roer har enkle triks for å skape et godt fellesskap: Kaffe, is, og fem minutter til en prat.

– Arbeidsfellesskapene er en lavterskelarena for å skape godt naboskap. Det er steder hvor det er naturlig å møte hverandre, komme sammen og utveksle erfaringer.

Hennes tre-trinns oppskrift for å utvikle godt naboskap er verken komplisert eller kostbar:

– Jeg byr folk på kaffe! Jeg har alltid kaffe. Og alltid is i fryseren. Og så prøver jeg sette av fem minutter. Dessuten har jeg en mann og en sønn som også er veldig flinke til å finne de små lukene til å møte naboen.

Jeg prøver å sette av fem minutter!

Bente Roer og familien driver Nedre Roer gård i Rygge

Bente Roer og familien driver kyllingproduksjon, i tillegg til produksjon av grønnsaker.

Arenaene for å komme sammen er like nære som de er naturlige: Kontoret i kyllingfjøset, vegg-i-vegg med 15 000 trippende kyllinger, eller i åkeren blant løk og poteter.

Og hva praten går om?

– Politikk, fag, familie, været. Det er rom for veldig mye, egentlig, og det er jo det som er så godt, å bare kunne prate med hverandre om hva som helst: En utfordrende våronn, eller en innhøsting som har vært vanskelig. Så da snakker vi om det…

– Og så klager vi, og så syter vi, og så prøver vi å se det positive, og så bygger vi hverandre opp! Sånn er det, takhøyden skal være stor!

Og så klager vi, og så syter vi, og så bygger vi hverandre opp!